Vrij zijn

“Ik voel me vrij”

 

Dit is wat een van mijn cliënten onlangs aangaf. Door de oefening: “Wondervraag” , heb ik ontdekt waar mijn innerlijke kracht ligt. Groote woorden! Maar uiteindelijk is dat waar het omgaat: jezelf leren kennen en je kracht durven erkennen zodat je die kunt inzetten in je dagelijkse leven en doen.

Voorheen kon ik niet tegen mijzelf zeggen dat ik : “het goed had gedaan”. Dit maakte mij zo ongemakkelijk. Ik begon er van te zweten. Letterlijk duizelig in mijn hoofd. Wankelend op mijn benen. Ja, ik werd er beroerd van. Voelde mij een leugenaar en iemand die het niet verdiende om een compliment van mijzelf of een ander te ontvangen.

Dit komt uit mijn verleden. Daar waren complimenten niet gewoon. Het was gebruikelijk om kritiek te uiten, zelfs als je een compliment gaf: “dat je nu een voldoende hebt is ook een wonder” , om maar een voorbeeld te noemen.

Om anderen empowerment te laten ervaren ben ik volledig aanwezig tijdens een sessie. Luisteren naar wat er gezegd wordt en ook vooral wat er niet gezegd wordt.

Daarnaast positief bekrachtigen. Stimuleren om ander gedrag te proberen. Praten over risico’s. Wat is nu echt het ergst wat er kan gebeuren als je dit of dat doet. Vaak is het antwoord niet zo boeiend. Inderdaad, ik wordt niet gestenigd, opgehangen, geslagen of ontslagen. Hooguit kijkt iemand eens met opgetrokken wenkbrauw, en wat dan nog!?!?

Vertrouwen in jezelf is niet een kwestie van een vingerknip, maar wel een kwestie van durven, dapper zijn en doen.

Wat zijn we met ons allen dapper!

En als je dapper bent, mag je ook best eens een vergissing maken. Je bent immers mens. En als vrij mens maak je leuke en minder leuke ervaringen.

Zolang het niet om leven en dood gaat is het helemaal oké om te proberen. Eens een keer verwarring te scheppen bij de ander. Je kunt altijd nog: “sorry” zeggen, mocht het nodig zijn.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.