Chocolade Meditatie oefening

Het feit van bewust zijn en gedachten loslaten geeft mij veel rust. Het kost even tijd voor het lukt, maar het gaat me goed af. Ik kan de klok loslaten en denk niet aan mijn agenda voor die dag (of die van morgen). Ik heb gekozen voor de chocolade oefening, voornamelijk omdat ik ook zin heb om een goed excuus te hebben om wat lekkers te eten. Daarnaast ben ik praktisch aangelegd en kan ik zo toch nog iets doen terwijl ik in de zijn- modus ben. 

Ik ruik aan de chocolade en besef dat ik dit echt nooit (!) doe. Ik merk dat mijn mond op de geur reageert. En dat zoals ik met biologie heb geleerd mijn lichaam zich voorbereid op het gaan eten. Deze stap sla ik dus altijd over. Vanuit de geur krijg ik korte herinneringen. Ik denk bijvoorbeeld aan een sinaasappel die ik eens heb gegeten. En ik ruik een zwaardere geur die mij aan eikenhout laat denken en waan mij comfortabel in de woonkamer van mijn oma. Ook zie ik kleuren in gedachten voorbij komen. Ze zijn vrolijk en fel. Een appeltjesgroen, zon geel en een wat bruinige tinten.  

Bij het kijken naar de chocolade zie ik een diep donkerbruine kleur. Ook op de randjes die zijn afgebroken. De kleur is gelijk in heel het stukje. 

Bij het proeven valt het mij zwaar om de chocolade ook op de tong te laten liggen zonder te kauwen of te sabbelen. Ik proef een sinaasappelsmaak, iets van kers, weer het eiken, een koffie georiënteerde smaak, chocolade (háh...), karamel, anijs, citroen en munt. Feitelijk roep ik bij elke smaak mijn gedachten tot de orde. Ik ben geneigd er meteen een verhaal van te maken. 

In mijn keel geeft de chocolade een zurige  smaak en beetje een prikkelend gevoel. Bitter, ook. 

Bij het tweede stukje valt het mij nog zwaarder om niet te kauwen. Ook valt het mij zwaar om langzaam en in overgave te handelen. “ik ken het nu wel” neemt de overhand.

Ik voel mij rustiger dan voor ik aan de Mindfulness begon. Mijn gedachten zijn stil. Ik leef meer in een gevoel van in de natuur zijn dan dat ik in mijn keuken ben en aan de eettafel zit. 

Nu op 1 december vind ik het een gepaste oefening om te delen. De winkels liggen boordevol chocolade! De feestdagen kunnen niet zonder... Ik zeg: "eet smakelijk!"

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.