Mindful op weg naar 2021

De laatste dagen van 2020 zijn een feit. Op naar een nieuw begin, 2021. Voor iedereen spannend. Corona, zoals ook ik haar soms liefkozend noem, is nog steeds een aanwezige gast. Daarom een kijkje in een mindfulness oefening zoals ik die gebruik na een pittige sessie of om een groep uit de sleur van aller dag te halen voor we met een training starten. 

Om van de doen- modus in de zijn- modus te komen starten we met een ademhalingsoefening.

Eerst driemaal diep inademen en de ademhaling voor drie tellen vasthouden. Dan bewust en rustig uitademen en ook na het uitademen drie tellen wachten tot er opnieuw diep en bewust ingeademd wordt.

Na deze drie ademhalingen sluiten we de ogen. We gaan verder met ademhalen en houden dit ritme vast. Diep in, drie tellen vasthouden, bewust uit en drie tellen vasthouden. 

We gaan nu langzaam ons lichaam voelen om van de doen- modus in de zijn- modus te komen. Ik benoem om aan de voeten te denken, en dat we de voeten op de grond voelen staan. Blijf op de ademhaling letten. Adem diep in, hou deze drie tellen vast en adem bewust en rustig uit, hou vast voor drie tellen, en adem langzaam en bewust weer diep in. 

Als we de voeten op de grond hebben gevoeld gaan we in gedachten naar een bos. Voel hoe u in het bos bent, zie de bomen, ruik de bladeren, voel de zon op uw huid, hoe het bloed door je lijf stroomt. Dat je verbonden bent met je benen en je benen met je voeten en je voeten die op de aarde in het bos staan. Adem in, 1,2,3, adem uit, 1,2,3. In gedachten ga je naar de boom die voor jou staat. Voel de bast die je met je vingertoppen aanraakt. Voel de bladeren in je handen. Voel je samen met de geluiden van de vogels. Voel het bloed wat door je lichaam stroomt en voel hoe de wind je heupen, je benen, je knieën, je voeten zacht streelt. Adem in, 1,2,3, adem uit, 1,2,3. Ga nu in gedachten tegen de stam van de boom staan, met je rug, je schouders en je nek, adem in, 1,2,3, adem uit ,1,2,3. 

Blijf rustig uitademen en voel je lijf. Voel je bloed stromen van je nek, naar je schouders, naar je rug, je armen, je heupen, je benen, je voeten. Voel het stromen. Voel de warmte van je bloed. De streling van de wind, de stevigheid van de boom die geworteld is en jou draagt. Adem in, … , adem uit,... 

Langzaam ga je weer in gedachten van je voeten, naar je knieën, naar je boven benen, je heupen, je rug, je armen, voel je handen, je schouders en je nek. Kom van de boom los en zet in gedachten een stap naar voren. 

Draai rustig met je hoofd naar links. Adem in, …, adem uit, … laat voorzichtig en heel rustig je hoofd nu van links naar rechts gaan en draai je hoofd helemaal naar rechts. adem in,... adem uit, … 

Voel hoe je uit het bos terug komt naar deze kamer en op je stoel zit. Voel je heupen, je rug, je handen. Adem in, … Adem uit, … Voel hoe je zit en ga rustig naar je voeten. Voel je voeten op de grond. Adem in, … Adem uit, … 

Bedenk waar je bent, zie de kamer voor je, en open wanneer het voor jou goed voelt je ogen. Adem rustig in en blijf rustig uitademen. 

Wanneer je je ogen opent blijf rustig ademhalen. Probeer niet direct terug te komen in het alledaagse, maar kijk naar wat je ziet. De bos bloemen in de vaas, welke kleur hebben de bloemen, wat is de vorm van de vaas? 

Blijf nog even zitten en voel hoe je voeten op de grond staan. Blijf rustig en bewust in en uit ademen. 

Stel jezelf de vraag wat neem ik mee uit deze dag en wat gooi ik weg. (ik geef nu twee kaartjes en een pen) schrijf op wat je mee wilt nemen en schrijf op het andere kaartje wat je weg wilt gooien. Dat wat je mee wilt nemen houdt je bij je. Dat wat je weggooit wil ik vragen om in deze doos te stoppen. 

 

Allerbeste wensen iedereen!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.